Monday, March 14, 2011

Teruja

Phal milik org rumah ni baru nak kembang bila saya snap malam tadi.. di sebabkan over ke'terujaan'.. hari ni terus upload.. pagi tadi dah intai nampak mcm dah kembang penuh tapi mcm biasalah life pagi isnin kalau kat KL ni yg teramat cemas sampai takdan nak bagi dia beraksi sekeping dua.

Teruja bukan apa, masa balik kampung raya haji hari tu phal ni telah dibeli dengan gamble bila pakcik tu kata: ambil la cuba, pokok ni tak pernah lagi berbunga, pakcik pun dah lupa kaler mcm mana.. Alhamdulillah dengan cuaca panas extreme dan hujan mendadak kat KL ni dia berbunga (maybe dan sampai umur).. ni snap semalam, kiranya tak menyempat nak tunggu betul2 kembang sudah nak enterframe..


dendro hybrid ni manja sangat nak jemur panas.. dulu2 bagi panas habis lecur daun. kaler dia dark purple tu buat camera HP cap ayam saya susah nak zoom, jadi hitam.. ini je yg termampu..


 

Thrixspermum sp

yang ni masih kompius sama ada Coelogyne foerstermanni atau Coelogyne cumingii, dah abis musim pon..

ni gambar masa tengah kembang, sifu ada bagi ID hari tu dengan Coelogyne cumingii, tapi saya perati tgk bulb dia tu mcm lain.. ntah la



 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget