Tuesday, May 31, 2011

Muscat blanc

ada 12 tangkai, tunggu berubah kaler itam je ni











bulbophyllum lobbii

Kalau betul lah ni bulbo lobbii, ni kira antara lobbii yang mempunyai daun dan ubi yang paling besor antara lobbii2 loba yang ada kat reban tuh. Bunga dia tahan lama jugak dalam 3minggu. Kali ni 1 clump tu ada 9 spike, cuma kembang dia tak serentak. Kepada yang boleh ID, silakan dan terima kasih







Rhynchostylis retusa

Masa baru kluar spike pokok ni digantung tinggi agak hampir dengan netting, daun dan spike macam agak kepanasan (kekuningan). Bila bagi teduhan yang lebih, barulah nampak daun dan spike nya jadi kehijaun balik Ayat lintang pukang sebab belom lunch Sekarang tengah kembang.

Cutting ni dulu pernah merasai masuk kotak dan diterbangkan dengan pos laju dari baling, Time kasih.






Friday, May 27, 2011

Dendrobium aphyllum

Origin: Paya indah wetland
Thanks, mod Alif






Dendrochilum gracile

Saya kurang pasti dengan ID nya. Apa pun bunga dia tersangatlah wangi dan OA panggil ni "orkid padi"




Saturday, May 21, 2011

Dendrobium crumenatum

@orkid merpati, berbunga bila adanya panas dan hujan

 




Eria pannea

Tak padan dengan bunganya kecil, wangian dia tersangatlah manis!



Flickingeria bancana

baru kali ni dapat snap bunga dia kembang, jenis ni rajin berbunga tapi kembang dia sehari dua sahaja. Yang hari ke dua tu mcm dah nak kecut. wangi





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget