Saturday, March 26, 2011

Eria pulchella

Pada saya yang masih baru merangkak dalam membela makhluk sp ni... sp eria ni antara yang boleh dikata mudah dijumpai, mampu dimiliki, boleh kata mudahlah untuk dijaga.. tetapi susah untuk diramal nak berbunga dan dah keluar bud 3,4 kali tetapi kering jatuh kebumi. Kalau yang jenis 'rare rere ruk' tu toksah cerita la sebab tu bukan level saya lagi.
Alhamdulillah berjaya juga kembang walau sekuntum.... Selepas saya alihkan ketempat yang agak redup dan bagi kelembapan yang agak tinggi dengan original moss @ lumut baru lah dia nampak segar @ tidak kekeringan. Sebelom tu saya mount kat kayu dengan jarak 3ft dari netting 2lapis yang 50% tuh.. agaknya bahang panas masih terasa tu yang susah nak kembang. panjang cerita sebab dari bulan 10 tahun lepas dok muncul bud baru tapi kering macam tu je..






0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget