Sunday, September 30, 2012

Testing blog via phone xxx

Dah lama menyepi. Antara faktor utama:
1) kemalasan
2) kamera rosak
3) jarang berada depan pc

Kalau application ni agak menarik, senanglah depan2 hari nak update blog. Ambik gambar terus boleh upload, tapi banyak function yg agak terbatas

Proses mencuba..

Monday, May 7, 2012

Bulbophyllum medusae

From Baling with Love



Vascostylis Roll on Red 'Somsri'

Post terperam setelah sekian lama. Penyakit M tengah melanda. Sekarang ni di celah2 daunnya jadi tempat kumbang tanduk (orchid weevil) membiak. Yang mana nampak sempat penyet. Semburan apa yang terbaik untuk halau serangan perosak ni?






Wednesday, March 28, 2012

Bulbophyllum Lepidum

Lama tak update blog. Alih2 terjumpa kat draft gambar orkid ni yang tengah kembang satu masa dulu. Tujuan asal dulu nak mohon ID kepada yang mengetahuinya.
**Credit to Tuan Makarimi for the ID

Tuesday, January 17, 2012

Doritis pulcherrima

Kurang pasti pokok ni sp atau hybrid. Pokok ni ambik kat makcik dikampung. Kepada yang mengetahui terima kasih didahulukan.





Tuesday, January 10, 2012

Eria xanthocheila

Eria xanthocheila Ridl. 1907 SECTION Hymeneria

sp ni tak memerlukan banyak air sangat bila dah kembang. Bunga dia jadi cepat rosak (maybe siram dengan air klorin tinggi) tak sampai 3,4 hari kembang berbanding 10-14 hari kalau tak kena air sangat. Ada bau sangat soft.





Saturday, January 7, 2012

Grammatophyllum stapeliiflorum ICU

Tiger ni berterusan kena hujan pada bulan lepas. satu persatu daun dia mereput dan ubi jadi masam, lembik.Aku alihkan letak tempat yang berbumbung senang nak monitor. Setelah di spray berulang kali dengan baja B'green Seaweed, Minyak Neem dan Bloom & fruit, akhirnya keluarlah 1 keiki baru.


TETAPI, selepas aku susun botol2 baja tu berdekatan tepi pasu, Alhamdulillah keluar 1 lagi keiki hehe


Kepada yang berminat untuk mencuba baja ni boleh la ke blog sifu khairi, http://tangansejuk.blogspot.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget