Wednesday, February 23, 2011

Ternoda

aerides ni antara pokok yang ke 2 kembang. tapi tak lama sebab kumbang kuning gi lahap.. tatau kenapa masa nampak tu bermurah hati kira rezeki nko lah nak makan tuh. kira total dia pelicin tuh dalam masa 2,3 hari je.

Sebelom kejadian


Tengah menodai,

 yang betul2 dia dah licinkan tak terpk nak ambik gambar..

pokok satu lagi yang kat bawah ni ada kat belakang rumah sebab saiznya yang agak gedabak dengan akar2 berselirat panjang. yang ni boleh kata jemur 90% cahaya.. kalau perati betul2 bunganya.. ada gak yg telah dinodai oleh kumbang2 kuning. mana yg nampak tangkap dan penyek.. ikhtiar nak sembur tu tadak lagi. jadikan tu pengalaman walau dalam hati geram juga. punyalah lama nak tunggu musim. alih2 dia pelicin dalam 3,4 hari je




 walaupon tone kaler phal ni dia mcm tak seperti org lain punya.. tetap jugak dihargai.. nah! posing


merpati sejoli,


Wednesday, February 9, 2011

kembang penuh kot

Dendrobium lamellatum

susulan post yang sebelom ni

aerides odorata? pon bau mcm lemon.. seme2 bau lemon musim ni kes mabuk limau

balik dari kampung hari tu perasan Eria atrovinosa dah kluar 3 spike, tak sampai 2 hari terus kembang.. mula
kluar putih saja.. selepas tu baru kluar kaler merah kat hujung tu.. mungkin sebelom ni saya tak perasan dia dah spiking (mustahil sebab hari2 boleh kata berangan walau skejap) atau jenis ni mmg cepat kluar spike je dalam seminggu pastu terus kembang.. berbeza dengan eria yang yg lain2 dlm koleksi (next2 post), yang mana ada sejenis tu dok tengok spike dia pon dah dekat 2 bulan, suspen je kot2 burung saja landing nak testing paruh kat spike2 tuh
yang ni mem besor kata ada bau bunga melati, tak sempat nak hayati lagi takdan masa. tgk mcm lintang pukang sekali bentuk bunga dia.

Tersangat Malas


phal kat atas ni tatau mana hilang tone kaler purple dia, luntur kot kena air hujan kat KL ni

bulbo apodum ni bau mcm lemon.. tajam gak bau nye. kembang tak lama dalam 4,5 hari saja

 

 Flickingeria fimbriata kah?


susulan yang minggu sebelom balik kampung.. rasanya sikit lagi baru dia kembang habis, sudi2 lah utk ID kan

.Hoya sp.. tak sah rasanya kalau orkid ni tak diselang seli dengan hoya
biasa panggil yang ni hoya shooting star.. ntah nama betul ke tidak, nak kena bukak 'kamus kak sofie 3rd edition"

phal amabilis kah? ni pokok makcik kat kg. sekali lagi balik jenguk sah kena masuk bonet mai KL nih


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget