Tuesday, January 17, 2012

Doritis pulcherrima

Kurang pasti pokok ni sp atau hybrid. Pokok ni ambik kat makcik dikampung. Kepada yang mengetahui terima kasih didahulukan.





Tuesday, January 10, 2012

Eria xanthocheila

Eria xanthocheila Ridl. 1907 SECTION Hymeneria

sp ni tak memerlukan banyak air sangat bila dah kembang. Bunga dia jadi cepat rosak (maybe siram dengan air klorin tinggi) tak sampai 3,4 hari kembang berbanding 10-14 hari kalau tak kena air sangat. Ada bau sangat soft.





Saturday, January 7, 2012

Grammatophyllum stapeliiflorum ICU

Tiger ni berterusan kena hujan pada bulan lepas. satu persatu daun dia mereput dan ubi jadi masam, lembik.Aku alihkan letak tempat yang berbumbung senang nak monitor. Setelah di spray berulang kali dengan baja B'green Seaweed, Minyak Neem dan Bloom & fruit, akhirnya keluarlah 1 keiki baru.


TETAPI, selepas aku susun botol2 baja tu berdekatan tepi pasu, Alhamdulillah keluar 1 lagi keiki hehe


Kepada yang berminat untuk mencuba baja ni boleh la ke blog sifu khairi, http://tangansejuk.blogspot.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget